Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Асен Агов. Ето и

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Асен Агов. Ето и
Коментари Харесай

Асен Агов пред Фрог: Блъфът на Си Дзинпин е за наивници. Радев нанася огромна вреда на България

Това съобщи в изявление за ФрогНюз журналистът Асен Агов. 

Ето и цялото изявление: 

Господин Агов, каква е Вашата равносметка след срещата сред Владимир Путин и Си Дзинпин в Москва? Двамата водачи се схванаха да си сътрудничат в редица области, само че пък Института за проучване на войната уточни, че съветският президент се е надявал на по-отворени прегръдки от страна на китайския си сътрудник. 

Двамата се заричат да основат нов международен ред. Единственият, който има някакъв късмет да повлияе на процеса е Си Дзинпин. Путин е обезсърчителен сътрудник, тъй като стартира война, която не може да завоюва и трансформира Русия в “черната овца ” на света. Никой не би трябвало да се съюзява с нея. Китайците прелестно знаят това. 

Какъв беше смисълът от тази среща тогава? 

Единствената причина, която откривам, е Си Дзинпин да покаже на Съединени американски щати, че съществува опция и за подобен съюз. Но хората в свободния свят знаят доста добре, че подобен съюз е жертван на неуспех, тъй като Китай държи 862 милиарда $ американски дълг. 

Не може да си разреши да отпише този дълг, с цел да се опълчи на Вашингтон. Китай държи ⅓ от задълженията на страните от третия свят. Ако те разгласят банкрут, това са големи загуби за Китай. От Русия не може да завоюва нищо, с изключение на отстъпката от цената на петрола. Това е значимо, с цел да погледнем реалистично на това, което се случи в Москва при започване на седмицата. 

Каква тогава е крайната цел на Китай? Какво ще реализира Пекин като покаже на Съединени американски щати, че Русия е вероятен съдружник. Вероятно Вашингтон също доста добре е наясно, че става дума за блъф. 

Разбира се, че е наясно. Разбира се, че и ние в Европа сме наясно. Няма по какъв начин Китай да се откаже от големия си стокообмен както с Европа, по този начин и със Съединени американски щати. Пекин зависи доста от пазарите на свободния свят. Този блъф е за наивници. Никой не може да повярва, че Китай ще подписа подобен съюз. Дори да го направи, това ще коства скъпо на Русия. Китай ще има териториални искания. 

Това ще са колосални загуби за Москва, които ще се дължат на безусловно терористичната политика на Путин. Той надцени себе си, войската си, волята на свободния свят да отбрани една народна власт.

Споменахте, че това е блъф за наивници. Путин какъв брой има вяра на него? 

Путин прави същия блъф като Си Дзинпин. Двамата по този начин са се разбрали, тъй като има парадоксални неща в документа, който подписаха. Има един голям раздел за Парижките съглашения за климата и за това по какъв начин двете страни се кълнат, че ще се борят против климатичните промени. Борбата на Москва се показва в жестокото отравяне на атмосферата, с помощта на бомбардировките в Украйна, големия масраф на дизел за бойната техника. Ето толкоз костват техните обещания и приказки.

Войната в Украйна се трансформира по някакъв метод в идеологическо опълчване по оста Изток - Запад. Говореше се, че това ще е и съществена част от предизборната акция у нас. Вие това ли виждате?

Голям съперник съм на тази квалификацията, завещание от Студената война. Има опълчване сред свободния и тоталитарния свят. Има 112 демокрации в света и единствено неколцина тоталитарни режими със дарба да съставляват опасност - Северна Корея, Китай, Иран, Русия. Става въпрос за ориста на мира в света и кой може да го опази. Свободният свят - Европа, Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея - създават 65% от Брутният вътрешен продукт на света. 

Китай не би заложил целия си стопански разцвет, с цел да пази сходна борба. Не може да си го разреши. Свободният свят е огромният сътрудник на Китай в неговото развиване. Няма къде да продаде продукцията си, няма задоволително вътрешно ползване. Китай би трябвало да бъде предизвестен, че в случай че тръгне да прави експанзия, сходна на тази в Украйна, ще бъде подложен в доста тежка обстановка. 

България е на няколкостотин километра от една доста тежка война. Преди над 20 година България отново беше на границата с друга война, на запад от нас. През 99-та година държавното управление се солидаризира със свободния свят и се разгласи против геноцида против албанците в Косово и поддържа военната интервенция в Сърбия. Това отвори пътя на България за реализиране на стратегическите й цели - участие в Европейски Съюз и НАТО. Това може да е методът и в този момент. 

България има стратегически цели - Еврозоната и Шенген, с цел да е пълновръстен и пълностоен член на свободния свят. Мнението й ще се цени доста повече, ще докара до повече благополучие за българите. 

Виждате ли тези несъмнено значими тематики залегнали в акцията? Артикулират ли се от кандидат-депутатите? 

Мисля, че да. Постигането на тези стратегически цели ще участват в част от партиите, само че други не могат да генерират задоволително доверие в искреността си. Особено място заема президентът Румен Радев. 

Той много остро се изрече преди дни във връзка с изпращането на оръжия за Украйна.

Радев прави голяма стратегическа неточност и нанася голяма стратегическа щета на България. Не намирам точното количествено измерение на тази щета. Има и една чисто морална и човешка страна в това държание. 

Украйна би трябвало да бъде бързо снабдена с оръжия, с цел да изтласка Русия от окупираните територии в границите на тази година. Всяко отклоняване от тази цел удължава войната и гибелта, провокирана от нея. На съвестта на президента ще лежи и тази гибел и на съвестта на тези, оповестени за военнопрестъпници в Кремъл. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР